Contracten, wetten en regels

Je hebt woonruimte gevonden en staat op het punt om je huurcontract te ondertekenen. Fantastisch dat je een eigen plek hebt, maar een contract ondertekenen brengt ook rechten en plichten met zich mee voor jou als huurder en ook voor jouw verhuurder. Waar moet je op letten voordat je je handtekening zet? En hoe weet je of jouw verhuurder het netjes regelt? Roomspot geeft je informatie over welke soort verhuurder en welke soort huurcontracten je kunt tegenkomen. We informeren je over verschillende wettelijke zaken en regelgeving die gelden in Nederland voor het huren van woonruimte. En we vertellen je waar je terecht kunt voor meer informatie of hulp bij misstanden.

Met dit stappenplan helpen we je:

Stap 1: De kosten. Vraagt de verhuurder een reële huurprijs voor de woonruimte die jij wilt gaan huren? Wij vertellen je hoe de huurprijs wordt bepaald en hoe je deze kan checken en hoe de huurprijs is opgebouwd. Ook geven we aan hoe je financiële ondersteuning van de Rijksoverheid kunt krijgen door het aanvragen van huurtoeslag. Je verhuurder mag jaarlijks je huur verhogen. Naast het betalen van de huur moet je ook gemeentelijke belastingen afdragen aan de gemeente waar je woont. Soms zit dit verwerkt in de huurprijs en soms ook niet. 

Stap 2: Check de woonruimte. Als je de sleutel ontvangt van je verhuurder, is de verhuurder verplicht de woonruimte netjes en zonder schade aan jou op te leveren. Per verhuurder verschilt de manier van opleveren en sleuteloverdracht. Wij vertellen je waar je op moet letten. Tijdens jouw huurperiode wordt er van jou verwacht dat je het gehuurde netjes onderhoudt, maar waar ben jij wel en niet voor verantwoordelijk? Wij vertellen je alles over het onderhoud van jouw woonruimte.

Stap 3: Check je huurcontract. Als huurder in Nederland kun je een beroep doen op het huurrecht en de huurbescherming. Dit is wel afhankelijk van het soort huurcontract dat je met de verhuurder aangaat. Wij geven een overzicht van de mogelijke huurcontracten die je kunt tegenkomen. In een huurcontract moeten altijd bepaalde elementen De inhoud van je huurcontract moet altijd bepaalde items bevatten. Check of je huurcontract daaraan voldoet. Daarnaast kun je te maken krijgen met extra kosten bij ondertekening van het huurcontract. Wat wel en niet mag leggen wij je uit. Ook leggen we uit hoe je een huurcontract opzegt en welke regels je daarbij moet volgen.

Stap 4: Rechten en plichten. Huurders hebben in Nederland veel rechten en plichten. Maar ook als je veel rechten hebt, kun je klachten hebben. Kom je er met je verhuurder niet uit? In Nederland zijn er verschillende instanties waar je terecht kunt voor informatie als je toch klachten hebt over, of problemen hebt met, je verhuurder.