Extra kosten

Extra kosten bij ondertekening huurcontract

Sleutelgeld
Jouw verhuurder mag geen sleutelgeld vragen. Sleutelgeld is een bedrag dat een verhuurder soms vraagt bij een huurcontract en waar niets tegenover staat. Je betaalt dan voor het ontvangen van een sleutel. Zeg je de huur op, dan krijg je het sleutelgeld niet terug. Betaal dit dus niet.

Overnamekosten voor achtergebleven spullen in de huurwoning
De vorige huurder laat soms spullen achter in de woning. Neem je de spullen over, dan regel je dat onderling. Meestal wordt hiervoor een bepaald geldbedrag afgesproken. Wil je niets overnemen? Dat kan ook natuurlijk. Laat dit dan duidelijk weten aan de vorige huurder en de verhuurder. Wanneer jij de woning of kamer opgeleverd krijgt moet deze netjes zijn. Dat betekent dat de spullen die je niet wilt overnemen weg zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor jou als jij de huur opzegt. Als diegene die na jou het huis of de kamer huurt spullen niet wil overnemen dan moet je ze meenemen.

De waarborgsom
Als je huurcontract ingaat betaal je vaak een waarborgsom. Een waarborgsom vragen mag van de wet. Er is geen regel hoe hoog deze mag zijn. Meestal is de waarborgsom 1 of 2 maanden huur. Zeg je de huur op? Dan krijg je de waarborgsom terug als je de woning in goede staat achterlaat. Is er schade? Dan wordt dit met de waarborgsom verrekend.

Verhuurkosten
Een verhuurder maakt verhuurkosten als hij een woning verhuurt. Dit zijn bijvoorbeeld kosten om een huurcontract te maken, een nieuw slot te plaatsen of om een naamplaatje bij de voordeur te laten maken. De verhuurder mag hiervoor verhuurkosten in rekening brengen, maar die kosten moeten redelijk zijn in relatie tot de werkzaamheden. Lijken de verhuurkosten jou niet redelijk? Vraag dan advies bij Het Juridisch Loket.

Bemiddelingskosten
Je betaalt bemiddelingskosten aan een makelaar als jij opdracht hebt gegevens om voor jou een woning te vinden. Maar let op: werkt de makelaar voor de verhuurder, dan mag de makelaar niet ook nog een vergoeding aan jou vragen.