Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language

Hoe is de huurprijs opgebouwd?

Hoe is de huurprijs opgebouwd?
Dat verschilt per situatie. Als je via Roomspot een woning hebt gevonden bij SJHT of De Veste stond in de advertentie altijd duidelijk vermeld welke kosten er wel of welke kosten er niet inbegrepen zijn bij de servicekosten. Weet je dit niet meer? Doe dan navraag bij de verhuurder wat wel en wat niet in de huurprijs zit. Lees je huurcontract altijd goed door. Daarin moet staan welke kosten je maandelijks aan de verhuurder moet betalen en welke kosten er eventueel nog bovenop komen. Soms betaal je een all-in huurprijs. Dat betekent dat in de huurprijs ook het gebruik van gas, water, elektra, gemeentelijke belastingen en eventueel internet verwerkt kunnen zitten. Soms wordt er gesproken over alleen een kale huur met nog een deel servicekosten. Hieronder leggen we die termen uit:

Kale huur: Kale huur is de huurprijs die je betaalt alleen voor de woning of kamer. Daarin zitten geen kosten voor gebruik van bijvoorbeeld gas, water en elektriciteit en er zitten geen andere kosten voor geboden service in.

Servicekosten: Servicekosten zijn maandelijkse kosten die boven op de kale huur van de woning komen. Je kunt daarbij denken aan kosten voor schoonmaak voor het gebouw, werkzaamheden huismeester. Als de verhuurder ook het verbruik van het gas, water en elektra met jou verrekent, worden deze opgenomen in de servicekosten. Je betaalt per maand een voorschot dat jaarlijks met je wordt afgerekend. Op de jaarlijkse afrekening zie je of je te veel of te weinig hebt betaald. Heb je te veel betaald, dan krijg je geld terug. Heb je te weinig betaald, dan zal je het resterende deel moeten bij betalen.

Kosten gas, water, elektra: Gas, water en elektriciteit kunnen door de verhuurder verrekend worden in de servicekosten. Dat is makkelijk, want dan hoef je zelf geen leveringscontract aan te gaan met een energieleverancier. Je betaalt maandelijks een voorschot en de verhuurder is verplicht om jaarlijks met jou het werkelijk verbruik af te rekenen. Ook komt het voor dat je zelf een leveringscontract moet afsluiten met een energieleverancier. Je betaalt dan maandelijks een voorschot aan de leverancier voor de afname. Dit komt dan boven op de huurprijs die je aan de verhuurder betaalt. Ook de energieleverancier is verplicht het werkelijke verbruik jaarlijks met je te verrekenen. We leggen je uit waar je op kunt letten bij het vergelijken van energieleveranciers en hoe je zelf een energiecontract afsluit.

Kosten internet en tv: Soms levert de verhuurder dit als service en worden deze kosten opgenomen in de servicekosten. Soms moet je dit zelf regelen en ben je vrij om zelf een leverancier te kiezen. De kosten hiervoor komen bovenop de huurprijs. We leggen uit hoe je zelf internet en/of tv kan afsluiten.