Het (studenten)leven

Je komt hier wonen of je woont hier al. Natuurlijk geef jij je studie of werk prioriteit, maar daarnaast zijn er nog veel meer dingen te beleven en regelen. Hoe kom je bijvoorbeeld naar de collegezaal? En waar kun je het beste uitgaan? Deze vragen worden hier voor je beantwoord.

Onderwijsinstellingen
Er zijn verschillende onderwijsinstellingen in Enschede en Hengelo. Ze bieden opleidingen aan op alle niveaus; sommige instellingen bieden ook cursussen aan om naast je studie of baan te volgen. Wil je studeren of een cursus doen? Kijk voor de mogelijkheden op:

 • Universiteit Twente
 • Hogeschool Saxion
 • ArtEZ
 • ROC van Twente

Reizen
Er zijn diverse mogelijkheden om van A naar B te komen in Enschede en Hengelo:

 • Op de fiets
 • Op de scooter
 • Met het openbaar vervoer

Sporten
Sporten is goed voor je en het helpt je om fit te blijven. Bovendien leer je door te sporten nog meer mensen kennen. Wil je graag sporten met (mede-)studenten? Kijk dan op de website van de UT. Je vindt hier een overzicht van alle sporten en sportverenigingen op het terrein van de Universiteit Twente. Daarnaast kun je als student van de UT een Union Card en eventueel een aanvullende fitnesscard aanschaffen, waardoor je kunt sporten met korting. Ook als student van Saxion kun je korting krijgen op verschillende sporten. Studeer je niet? Dan biedt Sportaal een compleet overzicht aan van alle sportmogelijkheden in en om Enschede.

Uitgaan
Op Uit in Enschede of Uit in Hengelo vind je een overzicht van alle clubs, discotheken, bars, winkels, restaurants, evenementen, bioscopen, theaters, actieve uitjes, wandelingen en groepsuitjes.

Studie- en studentenverenigingen
Als je studeert, heeft je opleiding vaak een studievereniging. Zij organiseren veel studie-gerelateerde excursies, uitjes en evenementen. Als student kun je hieraan deelnemen of juist helpen bij de organisatie. Informeer bij je opleiding naar de mogelijkheden. Daarnaast zijn er verschillende studentenverenigingen en (onafhankelijke) disputen. Bij een studentenvereniging draait het om gezelligheid en het leren kennen van andere studenten. In Enschede kun je lid worden van AEGEE Enschede, Audentis, A.S.V. Taste en C.S.V. Alpha.

Inrichting
Als je een beperkt budget hebt en je spullen een tweede leven wilt geven, kun je voor tweedehands spullen kijken:

 • op Marktplaats, de online plek om te bekijken wat er in jouw buurt door andere particulieren of bedrijven wordt aangeboden.
 • bij de kringloopwinkel. In Enschede en Hengelo zitten verschillende fysieke kringloopwinkels waar particulieren hun tweedehands spullen heen kunnen brengen en jij ze weer voor een prikkie kunt kopen.  Het Goed is hier een voorbeeld van. 
 • op University of Twente - marketplace. De online plek (een Facebookgroep) waar (oud-)studenten en (oud-)medewerkers in en om Enschede tweedehands spullen aanbieden.


Studentenkorting
Als student kun je in Enschede, en soms ook in Hengelo, korting krijgen bij winkels, bioscopen, kappers en meer. De ene organisatie doet er wel aan mee, de andere niet. Studentenkorting kun je vaak krijgen op verschillende manieren:

 • Het laten zien van je collegekaart of CJP-pas.
 • Als je mbo-, hbo- of wo-student bent, kun je gratis de Study in Enschede kortingskaart krijgen. Hiermee kun je bijvoorbeeld korting krijgen bij Swapfiets, Rijksmuseum Twenthe en Es & Co Kapsalon.
 • Met de Knaek-pas kun je als mbo-, hbo- of wo-student korting krijgen bij onder andere Starbucks, Domino‚Äôs, Blokker en Spar.


Informatie en tips
Kijk voor meer informatie en tips over het leven in Enschede en Hengelo op Study in Enschede, Enschede Promotie, Uit in Enschede of Uit in Hengelo.