OV-chipkaart

In heel Nederland kun je in de bus, tram of trein betalen met je ov-chipkaart. Een ov-chipkaart is een pas zo groot als een bankpas; hierop zet je saldo (geld), waarmee je vervolgens kunt reizen. Als je instapt, check je in en als je uitstapt, check je uit.

Er zijn verschillende soorten ov-kaarten:

  • de persoonlijke: deze kaart mag alleen door jou gebruikt worden. Je kunt er verschillende reisproducten en abonnementen op zetten; dit is handig als je veel reist met het ov.
  • de anonieme: deze kaart mag door meerdere personen gebruikt worden, alleen kan dat niet tegelijk. Op deze kaart kun je geen abonnementen zetten, alleen saldo om mee te reizen.
  • de eenmalige: sommige vervoerders bieden een eenmalige chipkaart aan die alleen geschikt is voor die ene reis. Dit kun je uitzoeken bij de vervoerder.


Via de website kun je saldo betalen om op je kaart te zetten, alleen staat het dan nog niet direct op je ov-chipkaart. Het uploaden van salo kan alleen bij een automaat.  Op ov-chipkaart kun je lezen wat je moet doen als je kaart bijna verloopt, als je vergeten bent uit te checken of als je wil je reisbewegingen checken. Vanzelfsprekend kun je via de website contact opnemen, als je nog vragen hebt.