Tips and tricks for hospiteren/co-optation

Tips om succesvol te hospiteren (coöptatie)
Wil je op kamers dan zal je er vroeg of laat mee te maken krijgen: hospiteren! De huidige bewoners uit de groep mogen zelf een nieuwe huisgenoot uitkiezen. Dit doen zij vaak door het organiseren van een hospiteermiddag- of avond. Tijdens het hospiteren kun je de kamer bekijken en stel je je voor aan de groep. Soms best lastig, zeker als je wat onzeker of verlegen bent. Daarom geeft Roomspot je een aantal tips om succesvol te hospiteren.

Voorbeeldbrief:
Anna is naar aanleiding van deze brief uitgenodigd voor een kamerzoekavond.

Tips om een goede e-mail te schrijven:

  • Stel jezelf voor
    Het eerste contact leg je via e-mail. Stel dus een leuke e-mail op. In deze e-mail geef je aan dat je interesse hebt in de kamer. Je vertelt iets over jezelf (wat je doet, wat je hobby’s zijn, enz.). Geef ook aan wat jij zoekt in een groep en wat je verwacht van het wonen met andere huisgenoten. Vraag aan de groep hoe zij de bezichtigingen organiseren en of je kunt komen kijken. Maak duidelijk dat je in ieder geval een reactie van de groep verwacht.
  • Sociale media
    Wees je ervan bewust dat huizen van even Googelen of op sociale media kijken naar de mensen die gereageerd hebben op de kamer. Zorg ervoor dat jij je bewust bent van de uitstraling die jouw profiel heeft. Kies bewust welke foto's, posts en video's je met de buitenwereld deelt.

Tips als je wordt uitgenodigd voor de kamerzoekavond:

  • Vragen
    Denk van tevoren na over antwoorden op veel gestelde vragen. Veel vragen die worden gesteld tijdens een hospiteersessie kun je van tevoren zien aankomen. Denk aan simpele vragen als: ‘Wat zijn je hobby’s?’, Hoe ziet jouw week eruit’ en ‘Wat zou jij toevoegen aan dit huis?’ Formuleer alvast wat antwoorden voor jezelf en bepaal welke dingen je wel en niet wilt noemen. En denk na over hoe bepaalde eigenschappen of hobby’s kunnen overkomen op de bewoners. Bedenk van tevoren vragen die jij wilt stellen Wanneer de gelegenheid zich voordoet is het goed om zelf een aantal vragen te stellen aan de bewoners de groep. Voorbeelden: - Zijn er gemeenschappelijke apparaten als wasmachines en vaatwassers in huis aanwezig? - Hebben jullie weleens uitstapjes met het huis? - Wordt er (verplicht) samen gegeten?
  • Wees jezelf!
    Tijdens een hospiteeravond probeer je de beste versie van jezelf te laten zien. Het is daarom zeker niet verboden om af en toe een sociaal wenselijk antwoord te geven, maar ga hierin niet te ver. Doe je dus niet compleet anders voor dan dat je in werkelijkheid bent. Een klein beetje aanpassen mag best, maar vergeet daarbij je eigen wensen niet. Jij moet je ook op je gemak voelen.
  • Wees op tijd!
    Het beste moment om je te melden is een paar minuten vóór de afgesproken tijd. Veel te vroeg (een kwartier of meer) is niet fijn, aangezien de bewoners vaak nog even wat voorbereidend (opruim)werk willen doen of met elkaar willen bespreken voordat je er bent. Uiteraard is te laat verschijnen ook geen goed idee. Dreig je dankzij tegenwerkende treinen of ander ongemak echt te laat te komen, bel dan even om het te laten weten. Zorg daarom dat je altijd een telefoonnummer hebt van minimaal een van de bewoners van het huis waar je gaat hospiteren.
  • Het gesprek
    Stel je bij binnenkomst aan iedereen voor. Geef bij binnenkomst iedereen die je tegenkomt netjes een hand (tenzij er nog coronamaatregelen van kracht zijn), noem je naam en kijk de andere persoon daarbij aan. En ja, ook andere hospitanten kun je gewoon een hand geven – zo laat je direct zien hoe vriendelijk en sociaal je wel niet bent. Is het officiële gedeelte nog niet begonnen, knoop dan een praatje aan met een of meer van de bewoners. Houd het wel subtiel en begin niet direct reclame te maken voor jezelf: het belangrijkste is dat je interesse toont in de bewoners en het huis. Doe tijdens het gesprek geen beloftes die niet kunt of wilt nakomen. Dit zorgt voor spanningen als je in de kamer woont.
  • Het moet jou ook bevallen!
    Kijk goed om je heen en bepaal of je hier echt graag wilt wonen Houd in gedachten dat het van beide kanten moet klikken tijdens een hospiteeravond. Je kunt wel ontzettend je best doen om gekozen te worden, maar als de kamer of het huis je vervolgens toch niet bevalt, is dat zonde. Kijk dus kritisch naar het huis, de kamer en de bewoners en vraag je af of je hier enkele jaren met plezier zou kunnen doorbrengen.
  • Kom alleen
    Misschien klinkt het logisch, maar het is zeker niet onbelangrijk: Kom alleen! Neem geen familie of vrienden mee naar de kamerzoekavond. Het gaat erom dat de huidige bewoners jou leren kennen. En niet je vader, moeder of vriend.