Vanaf wanneer op zoek

Vanaf wanneer op zoek
Wil je een kamer in een groep?
Dan is er vaak geen wachttijd of inschrijftijd, maar wordt er gebruik gemaakt van hospiteren. Hoelang het duurt voor jij de kamer hebt gevonden hangt ervan af hoe vaak je wordt uitgenodigd, hoe goed jij jezelf kan presenteren en of je snel een klik hebt met één van de groepen. Het is heel normaal dat je meerdere groepen langs moet, voordat je door een groep als nieuwe huisgenoot uitgekozen wordt. Vooral in de maanden juni, juli, augustus zijn er veel nieuwe studenten op zoek naar een leuke kamer. In deze maanden kan het langer duren voordat je iets gevonden hebt. Meestal weet je vanaf mei wel in welke stad je wilt studeren of werken. Het advies is dan ook om zodra je weet waar je wilt studeren je te gaan oriënteren op de woonmogelijkheden en een aanpak te bedenken. Misschien is het handig om een maand eerder een kamer te accepteren, zodat je verzekerd bent van een plekje. Maar is de reisafstand te doen? Dan kan je overwegen om juist in het najaar op zoek te gaan. Dan is de grootste drukte voorbij en word je misschien wel eerder door een groep gekozen. Veel maanden (denk aan vier /vijf maanden) extra huur accepteren om maar iets te hebben, raden we je niet aan.  Ben je student en ga je een campuscontract aan, dan kan je vier maanden voor aanvang van de start van je opleiding beginnen met huren.

Ben je op zoek naar een zelfstandige woonruimte?
Wanneer een verhuurder werkt met loting, dan is het niet te zeggen wanneer je aan de beurt bent. Als je geluk hebt, vind je snel woonruimte. Heb je pech, dan moet je veel vaker meedoen en dus ook langer wachten. Sommige verhuurders werken met inschrijftijd. Houd dan rekening met een aantal maanden wachttijd. Informeer bij de betreffende verhuurder(s) wat de gemiddelde wachttijd is.

Tip: Heb je een woonruimte gevonden, maar wil je op termijn naar iets anders verhuizen? Schrijf je dan direct weer in op Roomspot. Dan bouw je in je woonperiode ongemerkt lekker veel inschrijftijd/ wachttijd op. Daardoor vind je daarna sneller woonruimte.