Verhuurders

Welke verhuurders zijn er?
Ben je op zoek naar woonruimte in Enschede en weet je al welk type organisatie jouw voorkeur heeft? Bekijk dan de lijst met verhuurders in Enschede. Ben je op zoek naar een kamer, studio, appartement of huis, maar weet je nog niet waar je graag wilt huren? We leggen de verschillende mogelijkheden aan je uit: 

Woningcorporaties
Een woningcorporatie, woningbouwcorporatie of wooncorporatie is een stichting of vereniging die zich richt op het bouwen, beheren en verhuren van kwalitatief goede woonruimte met een betaalbare huurprijs voor mensen met een beperkt inkomen. Woningcorporaties hebben geen winstoogmerk. Er zijn ruim 300 woningcorporaties in Nederland. De rijksoverheid stelt spelregels op waar een woningcorporatie zich aan moet houden, bijvoorbeeld over de hoogte van de huurprijs en het maximum inkomen dat een huurder mag hebben om in aanmerking te komen. Je spreekt hier van de sociale huursector.

Commerciële verhuurders
Dit zijn verhuurders die woningaanbod met verschillende huurprijzen hebben. Omdat commerciële verhuurders geen woningcorporatie zijn, mogen zij huurprijzen boven de sociale huurgrens vragen. Ook hoeven huurders zich niet te houden aan de regels van het maximum inkomen. Vaak is er bij deze verhuurder in meer of mindere mate sprake van winstoogmerk.

Particuliere verhuurder
Dit zijn woningeigenaren die een klein aantal eenheden hebben om te verhuren. Zij doen zelf de verhuur en bepalen zelf daarin hun regels. Desondanks hebben zij zich te houden aan de wet- en regelgeving van het Nederlands wetboek.

Studentenhuisvesting
In heel Nederland zijn er verschillende sociale studentenhuisvesters. Deze organisaties verhuren alleen aan studenten of huurders die op een andere manier verbonden zijn aan een hogeschool of universiteit. Ook zij houden zich aan het huurrecht. Een studentenhuisvester kan zowel een corporatie als een commerciële partij zijn. 

Hospita
Dit is een woningeigenaar die in het eigen huis een kamer verhuurt. De hospita bepaalt zelf de regels.

Student Hotels
In sommige steden bestaan hotels waar je als studenten in kan wonen. Je boekt een gemeubileerde kamer. Let erop dat huren bij deze organisaties extreem duur kan zijn. Als je hier huurt heb je geen huurcontract, omdat ze zich officieel een hotel noemen. Doordat je geen huurcontract hebt, kun je geen aanspraak maken op het huurrecht.