Gas, water en licht

Gas, water en licht
Hoe zit het met de kosten voor gas, water en licht? Is dit voor je geregeld door de verhuurder? Of moet je alles zelf regelen als huurder? Of is het een combinatie? Zijn jullie allebei voor een gedeelte verantwoordelijk. Hier zijn geen duidelijke regels of richtlijnen voor. Het kan zelfs zo zijn dat jouw verhuurder andere afspraken heeft met jouw buurvrouw dan met jou.

  1. Zoek dus goed uit welke afspraken er gelden voor jouw kamer, studio of appartement. Als je via Roomspot je nieuwe huis huurt, stond in de advertentie vermeld of gas, water en licht door je verhuurder zijn geregeld of dat je dit zelf moet doen. Als je het niet onthouden hebt, kun je het opzoeken in je huurcontract. Word je daar niet wijzer van? Neem dan contact op met jouw verhuurder om te vragen of je zelf nog moet zorgen voor je gas, water en licht. Soms neemt een verhuurder deze kosten (deels) op in de servicekosten.
  2. Regelt je verhuurder alles voor je? Fijn, dan hoef je zelf niets meer te doen. Je betaalt maandelijks een voorschot en de verhuurder is verplicht om jaarlijks met jou het werkelijke verbruik af te rekenen. Als je weinig gas, water en licht gebruikt kan het zijn dat je geld terugkrijgt. Gebruik je veel gas, water en licht? Dan moet je waarschijnlijk nog bijbetalen.
  3. Moet je zelf je gas, water en licht regelen? Dan is het goed om te weten dat er voor het water niets te kiezen is, als je in Enschede of Hengelo woont ben je aangewezen op Vitens. Je kunt binnen vijf minuten je verhuizing online doorgeven. Voor je gas en licht kun je zelf een contract afsluiten met een energieleverancier. Sommige wijken zijn aangesloten op stadsverwarming. Je hebt dan geen cv-ketel en bent aangewezen op Ennatuurlijk. Je kunt, als je stadsverwarming hebt, geen andere leverancier kiezen.
  4. Ben je wel op zoek naar een leverancier voor gas en licht? Dan zijn er veel verschillende aanbieders die elk hun eigen tarieven en contracten hebben. Het kan lastig zijn om alle aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Daarom zijn er websites die je hierbij helpen, voorbeelden hiervan zijn de Consumentenbond, Independer en Pricewise. Kies een leverancier die past bij jouw situatie en jouw idealen. Lees de tips waar je op kan letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract.

Let op! Hoe je ook betaalt voor gas, water en licht. Je betaalt altijd een voorschot dat (normaal gesproken) na een jaar wordt afgerekend op basis van je daadwerkelijke verbruik.