Gas, water en licht

Let op!
De energieprijzen zijn in 2022 heel hard gestegen. Het CBS verwachtte begin 2022 dat de energierekening zou stijgen met 82%. Sommige leveranciers hebben in juli ’22 nogmaals de prijzen verhoogd. Het is belangrijk om te kijken hoe dit vastligt bij de woning die jij huurt of op het oog hebt. Daarnaast is het handig om het laatste nieuws hierover goed te volgen. Sommige groepen huurders kunnen compensatie van de overheid krijgen; de vraag is of jij daarvan ook iets merkt.

Gas, water en licht
Hoe zit het met de kosten voor gas, water en licht? Heeft de verhuurder contracten voor je afgesloten? Moet je zelf op zoek naar water- en energieleveranciers? Of is het een combinatie van beide? Hier zijn geen eenduidige regels of richtlijnen voor, dus elke verhuurder kan  andere afspraken met huurders maken. Het kan zelfs zo zijn dat jouw verhuurder andere afspraken heeft met jouw buren dan met jou. Zoek daarom goed uit wat op jou van toepassing is.

  1. Zoek goed uit welke afspraken er gelden voor jouw kamer, studio of appartement. Als je via Roomspot je nieuwe huis huurt, stond in de advertentie vermeld of gas, water en licht door je verhuurder zijn geregeld of dat je dit zelf moet regelen. Als je deze informatie niet onthouden hebt, kun je het opzoeken in je huurcontract. Word je daar niet wijs uit? Neem dan contact op met jouw verhuurder om te vragen of je zelf nog moet zorgen voor je gas, water en licht. Soms neemt een verhuurder deze kosten (deels) op in de servicekosten.
  2. Regelt je verhuurder alles voor je? Fijn, dan hoef je zelf niets meer te doen. Je betaalt maandelijks een voorschot en de verhuurder is verplicht om jaarlijks met jou het werkelijke verbruik af te rekenen. Als je weinig gas, water en licht gebruikt, kan het zijn dat je geld terugkrijgt. Gebruik je veel gas, water en licht? Dan moet je waarschijnlijk bijbetalen.
  3. Moet je zelf je gas, water en licht regelen? Dan is het goed om te weten dat er wat betreft het water niets te kiezen valt: als je in Enschede of Hengelo woont, ben je aangewezen op Vitens. Je kunt binnen vijf minuten je verhuizing online doorgeven. Voor je gas en licht kun je zelf een contract afsluiten met een energieleverancier. Sommige wijken zijn aangesloten op stadsverwarming. Je hebt dan geen cv-ketel en bent aangewezen op Ennatuurlijk. Je kunt, als je stadsverwarming hebt, geen andere leverancier kiezen.
  4. Ben je wel op zoek naar een leverancier voor gas en licht? Dan zijn er veel verschillende aanbieders die elk hun eigen tarieven en contracten hebben. Het kan lastig zijn om alle aanbieders met elkaar te vergelijken. Daarom zijn er websites die je hierbij helpen: voorbeelden hiervan zijn de Consumentenbond, Independer en Pricewise. Kies een leverancier die past bij jouw situatie en jouw voorkeuren.

    Let op!
    Hoe je ook betaalt voor gas, water en licht, je betaalt altijd een voorschot dat (normaal gesproken) na een jaar wordt afgerekend op basis van je daadwerkelijke verbruik. Nu de prijzen zo gestegen zijn, is het verstandig om te kijken of het voorschot nog past bij de hoge energielasten. Je voorschot kun je verhogen bij je energieleverancier. Betaal je een voorschot aan je verhuurder? Kijk dan of je in overleg met je verhuurder je voorschot aan kunt passen.