Tips voor het vergelijken van energieleveranciers

Tips vergelijken bij het kiezen van een energieleverancier
Ga je voor het eerst een contract afsluiten bij een energieleverancier? Wist je dat als je al een energieleverancier hebt en je gaat verhuizen, je meestal het contract met je huidige leverancier mee kunt nemen? Heb je nog geen energieleverancier of ben je toe aan een nieuw contract? Dan is het belangrijk dat een leverancier past bij jouw situatie en jouw idealen. De vergelijkingswebsites (zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond, Independer en Pricewise) kunnen je helpen om de verschillen tussen de aanbieders in beeld te brengen. Toch is het goed om voordat je een contract afsluit goed na te denken over de volgende dingen:  

  1. De looptijd van het contract. Is het maandelijks opzegbaar of heeft het een minimale looptijd? Als je nog niet weet hoe lang je precies blijft wonen in je nieuwe kamer, studio of appartement kan het verstandig zijn om te kiezen voor een variabel contract, dit kan je maandelijks opzeggen. Als je kiest voor een contract met een vaste looptijd is het slim om ook te kiezen voor vastgestelde tarieven. Anders kan de leverancier tussentijds de prijzen verhogen, zonder dat jij als afnemer boetevrij kan overstappen.
  2. De tarieven. Vaak vragen de vergelijkingswebsites om een geschat verbruik. Dit is omdat de prijs die je betaalt voor gas is opgebouwd uit verschillende componenten. Het maandelijkse bedrag wordt bepaald door het tarief voor de energie, de kosten voor het transport van de energie, btw, vastrecht en de energiebelasting. Door je verbruik goed in te schatten kun je zo nauwkeurig mogelijk zien welke aanbieder in jouw situatie het voordeligst is. Als je geen idee hebt kan je altijd de vorige bewoner vragen naar zijn verbruik.  
  3. Kortingen voor nieuwe klanten. Veel energieleveranciers geven nieuwe klanten een fikse korting, een welkomstbonus. Fijn! Let er wel op dat deze kan komen te vervallen als jij je niet aan de gemaakte afspraken houdt. Sommige leveranciers geven de welkomstkorting niet als je het energiecontract voortijdig beĆ«indigd of als je niet genoeg geld op je rekening hebt staan voor de incasso.  
  4. Vind je duurzaamheid belangrijk? Let er dan op welke leverancier het duurzaamst is en de groenste stroom levert. Soms kan je ook aangeven dat je graag groene stroom uit Nederland wilt ontvangen.
  5. Daarnaast kun je nog kijken naar de extra diensten die een leverancier aanbiedt. Sommige energieleveranciers hebben een app om je verbruik bij te houden, anderen bieden weer hulp bij het besparen op het energieverbruik.