Studiefinanciering

Als je aan een mbo, hbo of universiteit studeert kun je geld krijgen voor je opleiding, dit heet studiefinanciering. Om in aanmerking te komen zijn er voorwaarden voor je leeftijd, opleiding en nationaliteit. De studiefinanciering kan je aanvragen, wijzigen en stopzetten bij DUO. Ook als je vragen hebt, waarvan je het antwoord niet op de website kan vinden kan je contact met ze opnemen. Je kunt met de rekenhulp nagaan waar je in jouw situatie precies recht op hebt. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen:

  1. Een aanvullende beurs (voor mbo-, hbo- en wo-studenten)
    Er zijn veel studenten die wel recht hebben op, maar geen gebruik maken van de aanvullende beurs. En dat is jammer, want als je binnen 10 jaar afstudeert wordt dit een gift. Je hoeft dan niets terug te betalen. Of je een aanvullende beurs kunt krijgen, hangt af van het inkomen van je ouders, hoeveel broers/zusjes je hebt, of je ouders nog andere schoolgaande kinderen verzorgen(pleeg- of stiefkinderen) en of ze zelf nog een studieschuld terugbetalen aan DUO.
     
  2. Lening (voor mbo-, hbo- en wo-studenten)
    Als je tijdens je studie extra geld nodig hebt dan kan je dit lenen bij DUO. Dit bedrag betaal je na afronding van je studie met rente terug. Er is een maximumbedrag vastgesteld wat je maandelijks kan lenen. Minder lenen mag natuurlijk en is verstandig als je het niet nodig hebt. Het bedrag dat je leent kan je maandelijks verhogen, verlagen of stopzetten. Als je leent bij DUO bouw je een studieschuld op die je na je studie moet terugbetalen. Dit kan gevolgen hebben voor het hypotheekbedrag dat je kan krijgen als je een huis wilt kopen.
     
  3. Collegegeldkrediet (alleen voor hbo- en wo-studenten)
    Naast de reguliere lening, kun je als je studeert aan een hbo of universiteit extra lenen om je collegegeld van te betalen. De hoogte van het collegegeldkrediet is afhankelijk van het soort collegegeld dat je betaalt: wettelijk of instellingscollegegeld. Het wettelijk vastgestelde collegegeld is vaak een stuk lager dan het instellingscollegegeld. Als je nog niet eerder gestudeerd hebt, je bent Nederlands en je staat ingeschreven bij een hogeschool of universiteit kan je ervan uitgaan dat je het wettelijke tarief van toepassing is. Weet je het niet zeker? Je leest alle details op deze pagina van DUO.
     
  4. Studentenreisproduct (voor mbo-, hbo- en wo-studenten)
    Met het studentenreisproduct kun je gratis of met korting reizen. Ideaal, want zo hoef je geen extra kosten te maken om een weekend naar je ouders te gaan of als het regent met de bus naar de collegebanken. Bij het reisproduct kun je kiezen uit en week- of weekendabonnement. Bij een weekabonnement kun je door de weeks gratis reizen en in het weekend, op feestdagen en in de zomerperiode met korting. Kies je voor een weekendabonnement dan kun je in het weekend, op feestdagen en in de zomerperiode vrij reizen en door de week met korting. Je vraagt het studentenreisproduct tegelijk aan met je gewone studiefinanciering. Om hier gebruik van te kunnen maken moet je het product op je persoonlijke ov-chipkaart zetten. Als je gebruik van maakt bouw je een ov-lening op bij DUO die wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar een diploma haalt. Haal je geen diploma, dan moet je de opgebouwde ov-lening terugbetalen aan DUO. Vraag nu je studentenreisproduct aan.
     
  5. Een basisbeurs (alleen voor mbo-studenten)
    De basisbeurs geldt alleen voor mbo-studenten. Het bedrag dat je maandelijks ontvangt wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Haal je geen diploma? Dan moet je dit bedrag terugbetalen met rente aan DUO. De hoogte is afhankelijk van je woonsituatie: als je bij je ouders woont, ontvang je minder geld dan wanneer je op jezelf woont.