Verzekeringen

Verzekeringen: Zorg-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering
Als je niet meer bij je ouders woont moet je meer zaken regelen. Eén daarvan zijn verzekeringen. Misschien niet het meest inspirerende onderwerp, maar het is wel fijn om dit goed geregeld te hebben. Wij raden het aan om in elk geval de volgende verzekeringen af te sluiten:

Een zorgverzekering
Tot je 18e verjaardag ben je gratis meeverzekerd bij de zorgverzekering van je ouders. Wanneer je 18 jaar wordt, ben je wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Deze verplichting gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je 18 bent geworden. Het gaat dan om een basisverzekering, zodat je in elk geval verzekerd bent voor de noodzakelijk zorg. Op dat moment kun je elke zorgverzekeraar bellen en een contract afsluiten. Daarna kun je voor 31 december overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, waar je in principe een contract voor één jaar afsluit. Stap je niet over? Dan blijf je nog een jaar bij je huidige verzekeraar. Er zijn in Nederland veel verschillende verzekeraars, er zijn websites die je helpen om ze te vergelijken. Voorbeelden hiervan zijn: De Consumentenbond, Independer, Pricewise of Zorgwijzer. Ook is er een vergelijkingswebsite speciaal om studentenverzekeringen te vergelijken. Als je een zorgverzekering afsluit is het handig om te kijken of je ook in aanmerking komt voor zorgtoeslag(link pagina zorgtoeslag).

Een inboedelverzekering
Voor een klein bedrag per maand kun jij je inboedel verzekeren tegen brand-, water-, inbraak- en diefstalschade bij een verzekeraar van jouw keuze. Let op: bij de meeste verzekeraars geldt dat er bij diefstal sprake moet zijn van braakschade. Huur je een kamer, zorg er dan dus voor dat niet alleen de voordeur van het huis op slot zit, maar ook je eigen kamerdeur.
Verzekeringen kun je vergelijken via verschillende websites zoals bijvoorbeeld Independer.

Een aansprakelijkheidsverzekering
Met een aansprakelijkheidsverzekering sluit je een verzekering af voor de schade jij die jij aanricht aan iemand of zijn of haar spullen. Het gaat dus om zowel letselschade als materiële schade. Je stoot bijvoorbeeld een glas wijn om over de laptop van een medestudent. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt dan vergoedt je verzekeraar een nieuwe laptop of de reparatiekosten van de laptop. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit betekent ook dat een verzekeraar niet zal uitkeren als er sprake is van opzet. Zo heeft elke verzekeraar zijn eigen voorwaarden. De verzekeringen kun je vergelijken op verschillende websites.

Naast bovenstaande verzekeringen kun je overwegen of je een reis- en annuleringsverzekering, een rechtsbijstandsverzekering of een verzekering voor bijvoorbeeld je auto nodig hebt. Iets verzekeren kan fijn zijn, maar let er goed op dat er niet te veel overlap ontstaat in de dekking.